Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ ДЛЯ ФІЗОСІБ: ЧАС ПЛАТИТИ ЗА РАХУНКАМИ!

Дата: 06.06.2019 15:11
Кількість переглядів: 828

Фото без описуКерівництво до дії: якщо ви отримали податкове повідомлення-рішення (далі – рішення)  на сплату податку на нерухомість, то перш ніж сплатити податок до бюджету, переконайтеся, що його сума розрахована органом державної фіскальної служби (далі – ДФС)  правильно.

Для цього дійте за алгоритмом, запропонованим у статті: тоді ви і зайвого не заплатите, і на штраф не потрапите.

 

 

КОЛИ ТРЕБА СПЛАТИТИ ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ ЗА РІШЕННЯМ

Як ви знаєте, згідно з пп. 266.7.2 Податкового кодексу (далі – ПК) до 1 липня поточного року органи ДФС направляють фізособам (у т. ч. і підприємцям) рішення про сплату податку на нерухомість за 2018 рік (далі – податок). Це означає, що податок на нерухомість скоро доведеться сплатити.

 

У який строк після отримання рішення потрібно сплатити податок?

Фізособи сплачують податок протягом 60 днів із дня вручення рішення.

Як визначити дату вручення рішення, щоб розрахувати граничний строк сплати податку?

Дата вручення залежить від того, яким чином ви отримали рішення. І це дуже важливий момент, зупинимося на ньому докладніше.

Якщо рішення не було вручене, платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов'язання .

 

Тепер повернемося до дати вручення рішенняПодатковим Кодексом України  передбачено, коли, ким і де проставляється дата вручення рішення. Так, у випадку:

  • вручення особисто під розписку – дату ставить фізособа (його представник) на корінці рішення;
  • відправлення рекомендованим листом – дату ставить орган ДФС на бланку повідомлення про вручення і прикріплює цей бланк до корінця рішення, який залишився в органі ДФС;
  • при відправленні засобами електронного зв'язку – дату і час вручення орган ДФС зазначає у квитанції про доставку в текстовому форматі. Квитанція прикріпляється до корінця рішення, який залишається в органі ДФС.

 

Як бачите, треба бути дуже уважним, щоб не пропустити останній день сплати податку. За несплату протягом установленого строку ПК передбачений штраф. Тому краще не затягувати зі сплатою до останнього дня.

 

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ЩЕ РАЗ ЗАЗНАЧЕНУ В рішенні СУМУ ПОДАТКУ

Нагадаємо декілька правил і норм, передбачених ПК, які допоможуть вам правильно розрахувати суму податку і звірити її із сумою, нарахованою органом ДФС. Дійте за таким алгоритмом.

 

Крок 1. Застосуйте правильну ставку податку

Сума податку залежить не тільки від загальної площі нерухомості, але й від розміру мінімальної заробітної плати (далі – МЗП) і встановленої ставки.

Пам'ятайте, що податок нараховується за попередній рік (тобто за 2018-й). Отже, і розмір МЗП треба брати станом на 1 січня 2018 року, тобто 3 723 грн. Тоді за загальною формулою податок має бути розрахований таким чином:

 

Загальна площа нерухомості (м2) х 3 723 грн. х Ставка податку (%).

 

Зверніть увагу! Ставку податку для своєї нерухомості треба дивитися не в ПК, а в оприлюднених рішеннях місцевих органів влади або в органі ДФС за місцем своєї реєстрації.

Рішенням Красилівської міської ради від 14.02.2018р. №1 «Про становлення місцевих податків та зборів на 2018 рік» встановлено 0,5% від мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2018 року.

 

Крок 2. Не забудьте про право на пільги

По-перше, неоподатковувана площа житлової нерухомості становить:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості – 60 м2;
  • для житлового будинку/житлових будинків незалежно від їх кількості – 120 м2;
  • для різних типів житлової нерухомості, у тому числі їх часток – 180 м2.

Ці пільги даються фізособі один раз у кожному звітному році.

З урахуванням пільг формула для розрахунку податку за житлову нерухомість фізосіб набуде такого вигляду:

[Заг. площа нерухомості (м2) – Пільга (м2)] х 3 723 грн. х Ставка податку (%).

 

 

Це треба знати! Пільга надається людині на нерухомість, а також на її частку, що знаходяться у власності, і не залежить від кількості власників однієї і тієї самої нерухомості. Наприклад, якщо площа квартири 120 м2, і два власники мають у ній по 60 м2, то ніхто з них не сплачуватиме податок за цю квартиру. Водночас якщо один із власників використовує свою частину квартири для ведення підприємницької діяльності, то пільга буде надана тільки другому власникові – тому, хто використовує свою житлову площу для проживання.

 

Крок 3. Перевірте, чи не треба вам сплачувати додаткову суму податку

Нормами ПК передбачений випадок, коли податок на нерухомість, розрахований за загальними правилами збільшується. Це буває, якщо у власності фізособи є квартира або будинок (або їх частки) загальною площею понад 300 м2 і 500 м2 відповідно. У цьому випадку фізособі доведеться сплачувати щорічно по 25 000 грн. «зверху» за кожний такий об'єкт нерухомості.

 

Крок 4. Подивіться в документах дату отримання права власності на нерухомість

Це актуально, якщо ви придбали нерухомість у середині звітного (минулого) року. У цьому випадку орган ДФС повинен перерахувати вам податок виходячи з кількості місяців, у яких ви володіли цією нерухомістю.

 

Так само розраховується податок і в разі спорудження нового об'єкта нерухомості протягом звітного року. Тобто податок сплачується з початку місяця, у якому у фізособи виникло право власності на новий об'єкт.

 

Крок 5. Звіртеся з органом ДФС

У будь-який момент ви можете провести звірку з органом ДФС з приводу нарахування податку. Звірити можна такі дані:

  • типи і кількість об'єктів нерухомості та їх часток, що знаходяться у вашій власності;
  • розмір загальної площі житлової та нежитлової нерухомості;
  • права на користування пільгами зі сплати податку;
  • розмір ставки податку;
  • нарахована сума податку.

Якщо за результатами такої звірки будуть виявлені розбіжності між даними, що є у ДФС, і документацією, що є у вас, то ДФС перерахує суму податку. І відправить (вручить) вам нове ППР з правильними сумами податку. А попереднє рішення уважатиметься скасованим (відкликаним).

Хочемо попередити! На звіряння візьміть оригінали документів на право власності на нерухомість. Якщо необхідно буде виконати перерахунок податку, ДФС це робитиме, спираючись тільки на оригінали.

 

Рекомендації

Отримавши рішення на сплату податку на нерухомість, ви можете перевірити ще раз нараховану суму податку. Це цілком у ваших силах – вам тільки треба дотримуватися запропонованого нами алгоритму:

1. Перевірте, яка ставка податку встановлена у рішенні місцевого органу влади для вашої нерухомості (у газеті, на сайті або в ДФС).

2. Уточніть, чи є у вас право на користування пільгами. Пільга, що зменшує оподатковувану площу житлової нерухомості, передбачена ПК.

3. Зверніть увагу на загальну площу вашої житлової нерухомості: можливо, податок на нерухомість буде додатково збільшений.

4. Якщо ви продали або придбали нерухомість протягом звітного (минулого) року – перевірте дату переходу до вас права власності. Податок має бути перерахований виходячи з місяців володіння цією нерухомістю.

5. Звіртеся з органом ДФС у частині нарахованого податку та інформації, що впливає на його суму. Можуть бути виявлені розбіжності, унаслідок чого податок вам перерахують.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь