Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

Обережно коронавірус

Дата: 30.01.2020 14:20
Кількість переглядів: 945

Станом на 30 січня 2020 року у світі зареєстровано 7783 лабораторно підтверджених випадків коронавірусної інфекції 2019-nCoV, 170 з них летальні.

Окрім Китаю, захворювання зафіксовано у 17 країнах світу. Понад 4,5 тисячі людей інфіковані (наймолодший пацієнт – 9-місячна дівчинка у Пекіні); 70 інфікованих були діагностовані за межами Китаю – в Японії, Таїланді, Сингапурі, Південній Кореї, Малайзії, В'єтнамі, США, Канаді, Австралії, Франції та Німеччині.

         В Україні жодного підтвердженого лабораторно випадку нової коронавірусної інфекції не зареєстровано

        Епідемія спалахнула в Ухані в кінці грудня, але перша інфекція була зареєстрована ще на початку місяця.

       За епідемією стоїть новий тип вірусу, що належить до так званої сім'ї коронавірусів, що викликають захворювання у ссавців і птахів. У людей віруси викликають респіраторні інфекції. Учені встановили, що Уханьский коронавірус має тваринне походження (підозрюється, що його природним "резервуаром" є летючі миші).

      Коронавіруси викликають звичайні простудні захворювання, а також серйозні респіраторні інфекції. Нинішня ситуація в Китаї більше нагадує спалах атипової пневмонії.

      Новий вірус викликає захворювання, що нагадує вірусну пневмонію, він проявляється лихоманкою, сухим кашлем, утрудненим диханням, видимими змінами в легенях на рентгенівських знімках. Інкубаційний період вірусу (час від зараження до появи перших симптомів захворювання) – у середньому 10 днів.

      Не кожна заражена людина потребує госпіталізації. За оцінками ВООЗ, близько чверті інфікованих мають тяжкий перебіг хвороби.

     До цих пір не зовсім зрозуміло, наскільки заразлива інфекція. Дослідники з Імперського коледжу Лондона кажуть, що кожен пацієнт заражає двох-трьох інших.

     Всесвітня організація охорони здоров'я ще не оголосила надзвичайний стан, тобто не визнала, що вірус представляє "загрозу суспільному здоров'ю в інших країнах через міжнародне поширення захворювання, потенційно вимагаючи скоординованих міжнародних відповідних дій".

     Доступної вакцини від коронавіруса немає. У разі утрудненого дихання пацієнт поміщається під кисневу маску, проводиться симптоматичне лікування.

     Коронавіруси – тип вірусів, що належать до підродини Coronavirinae родини Coronaviridae в ряді Nidovirales. Носіями окремих видів можуть бути ссавці (включаючи людей) або птахи. У людей віруси викликають респіраторні інфекції, які звичайно є легкими, включаючи застуду. Але можуть провокувати більш рідкісні форми, такі як SARS (важкий гострий респіраторний синдром) і MERS (середньо-східний респіраторний синдром, верблюжий грип), які в окремих випадках можуть бути смертельними.

 

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  1. часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  2. під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою, уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  3. якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей;
  4. не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження, потрібно належним чином термічно обробляти сире м»ясо, м»ясні субпродукти, молоко;

Громадянам України, які планують подорож до Китаю або наразі перебувають в країні, рекомендується:

  •  при плануванні подорожі до КНР чи всередині країни зважати на ризики, пов’язані з розповсюдженням вірусу, проявляти підвищену пильність та уточнювати актуальну епідемічну ситуацію в регіоні відвідування;
  •  вживати лише належним чином термічно оброблені продукти тваринного походження та рибу;
  •  уникати контакту з тваринами, відвідування ринків із продажу м’яса, цирків, зоопарків, тваринницьких ферм тощо;
  •  не контактувати з людьми з ознаками респіраторних захворювань;
  •  використовувати спеціальні маски для захисту органів дихання;
  •  ретельно мити руки із застосуванням засобів гігієни, особливо після відвідання місць масового скупчення людей та перед їжею; користуватись антисептичними засобами на спиртовій основі;
  •  при симптомах, схожих на грип чи ГРВІ (несподіване погіршення стану, підвищення температури тіла, нежить, кашель тощо),  мінімізувати контакти з іншими людьми й невідкладно звернутися до медичного закладу.

 

 

 

 

Лікар-епідеміолог Красилівського районного

лабораторного відділення ДУ «Хмельницький обласний

лабораторний центр МОЗ України»                                                                    С.П.Качан

Фото без опису???????


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь