Красилівське районне лабораторне відділення ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України» про коронавірусну інфекцію COVID-19
Коронавірус вже в Україні. І тепер всі мають бути більш уважні до власних застуд.
А ще стрімко підвищиться відсоток людей, які будуть панікувати через високу температуру.
В Україні підтверджено перший випадок COVID-2019. Хворобу виявлено у чоловіка в Чернівецькій області, який з дружиною повернувся з подорожі до Італії і почувався зле. Дружина хворого як контактна особа перебуває в самоізоляції вдома. За нею організовано медичне спостереження. Чоловік госпіталізований, ізольований та перебуває під медичним наглядом. Зразок матеріалу, взятого у пацієнта, надіслано для остаточного підтвердження до ВООЗ. В області відповідні фахівці здійснюють увесь спектр протиепідемічних заходів та відстеження контактів.
Що таке новий коронавірус SARS-CoV-2 (2019-nCoV)?
Новий коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) та може передаватися від людини до людини. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в м. Ухань, Китай, у грудні 2019 року.
Проте не такий вже і новий коронавірус. Коронавіруси відкрили в 60 роках минулого сторіччя. Спочатку їх сприймали як не дуже небезпечну групу вірусів. Так, рахувалося до 2012 року коли вперше були виявлені коронавіруси, які викликали ускладнення у вигляді тяжких пневмоній так званий SARS. За ним з’явився MERS, або як його ще називали БСРС (близькосхідний респіраторний синдром). Цей вірус викликав дуже тяжкі пневмонії з високим відсотком летальності і от нарешті у кінці 2019 року з’явився COVID-19.
Швидше за все він з того ж «гарячого» роду коронавірусів, що і попередні. Особливістю нового коронавірусу є те, що до цього часу не встановлено конкретне джерело його у природі тому, що населення і туристи з м. Ухань, які захворіли на ГРХ користувалися послугами ринку на якому продавалися крім риби і інші морепродукти, а також птахи, криси, змії та інші тварини. Поки, що встановлено що від людини до людини вірус може передаватися повітряно-крапельним та фекально-оральним шляхами.
Інкубаційний період складає від 2 до 14 діб в середньому 7 діб, але в останні дні з’явилися повідомлення, що він може збільшуватися до 28 діб.
З напрацювань в Китаї встановлено, що якщо дотримуватись дистанції більше як два метри від хворої людини – зараження не буде, а найкращим попередженням фекально-орального шляху зараження є миття рук з застосуванням спиртовмісних розчинів, термічна обробка продуктів харчування тваринного походження.
При виявленні хворих на ГРХ COVID-19 лікарями-епідеміологами встановлюється коло контактних з хворими і їх поміщають на обсервацію – ізоляцію з медичним спостереженням. Якщо виявляються хворі з ознаками COVID-19 то їх ізоляція проводиться спеціально виділеним транспортом у спеціалізовану лікарню. У нашій області для цього визначена Хмельницька інфекційна лікарня, яка є опорною лікарнею, для лікування хворих з COVID-19.
У звязку з захворюваннями на коронавірусну інфекцію Всесвітня організація охорони здоров’я ввела поняття « Самоізоляція». Для чого вона потрібна? В першу чергу коли Ви очікуєте результати тесту на коронавіруси, якщо Ви контактували з хворим на коронавірусну інфекцію, якщо нещодавно Ви повернулися з провінції Хубей КНР, Північної Кореї, Іраку, окремих регіонів Італії (Ломбардії, П’ємонт та Венето). Навіть якщо у Вас відсутні симптоми.
Так які ж ознаки ГРХ COVID-19? Це в основному такі ж симптоми як і при звичайному ГРЗ: загальна слабкість, лихоманка, озноб, кашель, нежить, задишка. Можуть бути нудота, блювота, діарея, болі в животі та м’язах, головний біль, судоми. Якщо у Вас з’являться такі симптоми, а в анамнезі у Вас була подорож у вказані вище країни протягом 14 днів до початку прояву симптомів або контакт з хворим на коронавірусну інфекцію – залишайтесь дома, викликайте лікаря по телефону і обов’язково повідомте про можливий контакт з хворим на COVID-19 або перебування у тих країнах де реєструються випадки захворювань на коронавірусну інфекцію.
Щоб уникнути зараження на ГРХ у т.ч. і на коронавіруси – уникайте спілкування з великим скупченням людей (магазини, кінотеатри, ринки), частіше мийте руки та обробляйте їх спиртвмісними засобами. Уникайте спілкування з хворими, які мають ознаки ГРВІ або грипу, носіть захисні маски. Ці поради у багато разів знизять ризик захворювання ГРХ COVID-19.
Основні заходи профілактики інфікуванню новим коронавірусом:
1. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком.
Миття рук з рідким милом:
– тривалість процедури – 20-40 с;
– обов’язково мийте руки, якщо вони видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, після кашлю чи чхання, після контакту з тваринами або відходами;
2. Обробка рук спиртовмісним антисептиком:
– спиртовмісний антисептик для рук – розчин із вмістом спирту 60-80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук»)
– антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину)
– тривалість обробки – близько 30 с;
– особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);
3. Уникайте скупчення людей.
4.Дотримуйтесь «кашлевого етикету», під час кашлю і чхання використовуйте одноразові серветки, якщо вони відсутні то використовуйте згин ліктя.
5. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зателефонуйте своєму сімейному лікарю.
6. Використовуйте захисну маску:
– обов’язково – якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);
– якщо доглядаєте хворого, з метою додаткового захисту.
Використовуйте маску правильно:
– вона має покривати ніс і рот;
– вона має щільно прилягати, без відступів по краях;
– заміняйте маску, щойно вона стала вологою;
– не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;
– заміняйте маску щочотири години;
– не використовуйте маску повторно.
Будьте здорові та бережіть здоров’я своїх близьких!
Лікар-епідеміолог Красилівського районного
лабораторного відділення ДУ «Хмельницький обласний
лабораторний центр МОЗ України» С.П.Качан