Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

Дата: 31.05.2020 14:05
Кількість переглядів: 563

 

 

 

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я та відзначається 31 травня кожного року. За даними ВООЗ, у світі налічується понад 1 млрд курців, серед них майже 200 млн жінок.

Відзначення цієї дати цілком виправдана, оскільки статистика щодо цієї проблеми не може не лякати. Згідно з даними ВООЗ, у всьому світі 90% усіх випадків смертей від раку легенів, 75% смертей від хронічного бронхіту, а також 25% випадків смертей від ішемічної хвороби серця в тій чи іншій мірі викликані курінням людини. Більше того, практично кожні 6 секунд у світі помирає людина, яка курить. Експерти прогнозують, що буквально через 10 років цей показник смертності збільшиться до одного курця в 3 секунди.

У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну, яка зобов'язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на боротьбу з цим явищем. З грудня 2012 року вступив в силу Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Заборона куріння – є вимушеною мірою державної політики щодо підвищення якості життя населення. Та чи готове саме суспільство до таких змін?

 Закон встановлює заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів в громадських  та  інших місцях, а саме: у ліфтах і таксофонах; у  приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів; на дитячих майданчиках; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів; у приміщеннях закладів ресторанного господарства, об’єктів культурного призначення; в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Крім цього закон встановлює заборону і на куріння у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, готелів та аналогічних засобів розміщення громадян, приміщеннях гуртожитків, аеропортах та на вокзалах.

Важливо зазначити, що власники останніх місць зобов’язані сповістити інших людей про заборону куріння сигарет шляхом розміщення таблички або графічного знака про  заборону  куріння. Для курців зобов’язані відвести спеціальне місце для можливості курити та сповістити відвідувачів графічною позначкою: «Місце для паління. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».

Законодавством передбачена також відповідальність за порушення законодавства про заборону тютюнопаління. Так Кодекс України про адміністративні правопорушення, а саме стаття 175-1 передбачає, що паління тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, – тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого ч. 1 цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто в першому випадку курець, якого представники правоохоронних органів застали за палінням в забороненому місці повинні сплатити від 51 до 170 гривень, а в другому – від 170 до 340 гривень.

Якщо ви зіштовхнулися з проблемою паління у громадських місцях, а тим паче в кафе та ресторанах, не бійтеся протидіяти відсутності культури. Кожне звернення та прохання лише покращить сервіс та навчить поважати інших.

Відповідно до Закону України “Про рекламу” забороняються реклама і стимулювання продажу тютюнових виробів, а також знаків для товарів і послуг, під якими випускаються тютюнові вироби. У тому числі забороняються маркетингові заходи тютюнових корпорацій, такі як промо-акції під видом спонсорства, реклама сигарет в пунктах продажу. Закон посилює чинні в Україні заборони тютюнової реклами на ТБ, радіо, у друкованих виданнях та на зовнішніх носіях.

Важливо розуміти, що тютюнопаління впливає не тільки на курця, але і на все суспільство в цілому. Так, наприклад, у дітей, які проводять час у приміщеннях, де курять, частіше спостерігаються захворювання органів дихання, зростає ймовірність інших серйозних захворювань. Також дим від тютюну негативно впливає на обмін речовин в організмі підростаючого покоління.  Куріння молоді уповільнює її як фізичний, так і психологічний розвиток. Звідси можна зробити висновок, що ведення здорового способу життя необхідно прищеплювати з дитячого віку, і боротьба із згубними звичками повинна проводитися масово і підтримуватися всім суспільством, адже на світі є багато людей з почуттям відповідальності не тільки за своє здоров’я і здоров’я своїх майбутніх дітей, а й за здоров’я оточуючих людей.

 

Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

(м. Старокостянтинів, вул. Миру, 36, 2поверх, тел. (03854) 4-54-75)

Красилівське бюро правової допомоги — м. Красилів, вул. Театральна, 1, тел. (03855) 4-26-60.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.

 

 

З повагою начальник відділу

“Красилівське бюро правової допомоги”                                                                                 А.Заярнюк         

 

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь