Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

ЩО ТАКЕ ПЛР ТЕСТУВАННЯ НА COVID-19 І ЧИМ ВОНО ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД СПОСОБУ ІФА (ІХЛА)

Дата: 14.01.2021 17:40
Кількість переглядів: 761

Для діагностування присутності коронавірусу в організмі спочатку було винайдено тести ПЛР – полімеразної ланцюгової реакції. ПЛР тести – це тести, які дозволяють виявити РНК вірусу в генетичному матеріалі людини (наприклад слині).

Розрізняють два способи забору біоматеріалу для дослідження у пацієнта:

– З носоглотки і порожнини рота і спосіб глибокого забору біоматеріалу з горла.

Що важливо знати при підозрі на захворювання COVID-19:

– необхідно провести тестування в перші дні перебігу хвороби;

– тестування не діагностує covid, якщо вірус опустився в легені і нижче;

-можна проводити у пацієнтів з вираженими симптомами хвороби, високою температурою, кашлем – тоді цей спосіб виявлення є найбільш показовим.

 

Важлива відмінність ІФА (імуноферментний аналіз) від ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) в тому, що ПЛР відноситься до прямих способів виявлення збудника інфекції, тобто дозволяє визначити РНК вірусу SARS-CoV-2 в мазку зі слизової носоглотки і / або ротоглотки. ІФА тест на covid дозволяє побачити реакцію імунної системи на вторгнення інфекції, а не сам вірус.

 

ПРО СПІЛЬНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ТЕСТІВ

 

Для отримання більш точного результату на COVID-19 найкраще використовувать тести спільно. ПЛР-діагностика дозволяє зловити захворювання на ранній стадії, побачити вірус, коли він знаходиться в носоглотці. При цьому ПЛР-тести мають немаленький відсоток помилкових результатів при більш пізних стадіях захворювання. У той же час ІФА-тестування може служити, як додатковий інструмент. Такі тести допомагають виявити захворювання, коли з моменту зараження вже пройшло 2 тижні і вірус опустився в легені. У поєднанні з КТ-діагностикою ІФА дозволяє швидко визначити наявність змін в легенях і застосувати необхідну терапію.

 

На сьогоднішній день найбільш поширені 4 види тестів:

спосіб ПЛР дозволяє знайти РНК коронавірусу. Якщо РНК знайдена – людина інфікована. Якщо РНК не знайдена – людина або не інфікована, або інфікована, але вірусне навантаження дуже маленьке, або інфікована, але вже серйозно – вірус “спустився” в легені, або була інфікована, але вже одужала. Для дослідження цим способом береться мазок з носа або ротоглотки;

 

імунохроматографічний експрес-аналіз на антитіла до COVID. Дозволяє швидко з’ясувати, чи хворів пацієнт (або, може, хворіє прямо зараз). Антитіла IgM і IgG – це імунні клітини, які виробляються в організмі людини в результаті його контакту з вірусом на самому початку захворювання. Для експрес-тесту потрібна кров – з пальця або з вени;

 

аналіз на ці ж антитіла, але способом імуноферментного аналізу крові (ІФА), він же – імунохемілюмінесцентний аналіз (ІХЛА). Не тільки покаже, що є антитіла IgM і IgG, але і скільки їх (їх титр). Іншими словами, чи знаходиться пацієнт в стадії хвороби, або у нього вже сформований імунітет (правда, ще неясно, чи спроможен цей імунітет, як довго він діє і який, власне, титр є “хорошим”). Для аналізу візьмуть кров з вени;

 

імунохроматографічний експрес-аналіз на вірусні антигени (білки в РНК коронавіруса, на які реагує імунна система). Показує, чи заражена людина в момент взяття мазка (його беруть з носа). Переваги: ??дуже швидкий, можна “відстрілятися” одразу на прийомі у лікаря. Недоліки: неточний.

 

Таким чином, зрозуміло, на який тест потрібно погоджуватися. Наприклад, якщо громадянин підозрює, що вже перехворів на COVID-19, він зацікавиться аналізом на антитіла способом ІФА / ІХЛА. А якщо у нього ГРВІ, але він упевнений, що з КОВІДом поки не стикався, то можна перевіритися на РНК або антигени.

Де проводять ПЛР-тестування на Коронавірус? Його проводять в лабораторії ДУ«Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України», що знаходиться за адресою м.Хмельницький вул.Храновського 12, відбір матеріалу для дослідження проводять в амбулаторіях після звернення до сімейних лікарів, в цьому випадку тестування є безкоштовним.

 

Згідно переліку є категорії осіб, яким в першу чергу робитимуть ПЛР тести:

 

-Хворі, з клінічними ознаками коронавірусу;

-хворі, з ознаками ГРВІ

-особи, що хворіють на пневмонію;

-люди, що були в тісному контакті з особою з підтвердженим -випадком гострої респіраторної хвороби COVID-19, -спричиненої коронавірусом ( не раніше ніж на 8 день після контакту);

-особи, що потребують планової госпіталізації (операція).

 

Тож не зволікайте і при перших ознаках захворювання звертайтесь до своїх сімейних лікарів, щоб обстежитись.

 

Лікар-епідеміолог Красилівського районного

лабораторного відділення ДУ «Хмельницький

обласний лабораторний центр МОЗ України » С.П.Качан

Фото без опису

-


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь