Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

Обережно шахраї

Дата: 22.04.2021 11:36
Кількість переглядів: 576

 

Незважаючи на неодноразові застереження, попередження та нагадування, наші громадяни продовжують потрапляти на гачок шахраїв, які обкрадають людей, обманом входячи до них у довіру та видурюючи в них останні копійки. З кожним днем зловмисники видумують все нові й нові способи та методи шахрайств. Тому, в черговий раз звертаючись до населення, правоохоронці попереджають найхарактерніші приклади дій сучасних шахраїв та статистику шахрайств.

Найбільш поширеними є інтернет шахрайства зокрема через сайт “OLX”, коли шахраї виставляють оголошення по заниженій ціні та переконують скинути завдаток на банківську картку.

Ось кілька правил щоб запобігти потраплянню на вудочку потенційних шахраїв:

- не здійснюйте попередню оплату;

- не відправляйте, не переказуйте і не віддавайте гроші, поки не отримаєте і не перевірите товар.

- зустрічайтесь з продавцем особисто, в людних і знайомих місцях, де ви будете почуватись комфортно.

- якщо ж продавець з іншого міста, користуйтесь післяплатою - в цьому випадку товар можна перевірити одразу ж при отриманні і оплатити його тільки якщо він вас влаштовує.

- якщо щось (часто це електроніка) пропонується за дуже привабливою ціною, перегляньте ціни на аналогічний товар в інших продавців або в інших магазинах.

- якщо ви продавець, не залишайте в тексті оголошення номер картки та інші конфіденційні дані на загальний огляд. Також, рекомендується вказувати як контактний телефон не основний номер мобільного, що прив'язаний до банківської картки, а інший телефонний номер;

- якщо ви зважились на оплату за допомогою переказу на картку, для отримання грошей повідомляйте тільки 16 цифр її номеру. PIN-код, термін дії картки, CVC-код повідомляти нікому ніколи не можна - для отримання коштів на картку вони не використовуються;

- не довіряйте фотографіям чеків, які вам можуть надати, та SMS, які можуть надійти на ваш телефон, - завжди перевіряйте баланс самостійно, без допомоги покупця та інших сторонніх людей. Найпростіший спосіб - дзвінок до колл-центру вашого банку за номером телефону, що вказаний на зворотному боці картки.

- не відправляйте SMS-запитів, в яких ви не впевнені, і не передавайте свої паспортні дані та ідентифікаційний код нікому, ким би він не представився. Пам'ятайте, що для отримання коштів немає необхідності підходити до банкомата або платіжного термінала і тим більше виконувати там будь-які дії.

Другими по поширеності є шахрайства, у яких зловмисники представляються працівниками банку. Суть їх у тому, що шахраї, отримуючи номер телефону з відкритих джерел або використовуючи метод підбору, дзвонять його власнику та «в цілях безпеки» чи «для авторизації або проведення ідентифікації» просять назвати персональні дані (дату народження, кодове слово, номер і термін дії картки, PIN-код і CVV-код). Також, вони можуть попросити назвати код з SMS, яке «зараз надійде на Ваш телефон». Про такі дзвінки іноді повідомляють і співробітники банку.

Ніколи не повідомляйте дані своєї банківської картки іншим особам, оскільки співробітники банку ніколи не дзвонять клієнту з невідомого номера з метою отримання конфіденційної інформації по платіжній картці і не просять назвати ці дані по телефону. Тому в жодному разі не можна їх повідомляти. Потрібно одразу ж зателефонувати до банку за офіційними номерами телефонів, що вказані на картці, і повідомити про подію.

Третіми по поширеності є шахрайства вчиненні представниками ромської національності, які зазвичай підходять до людей з пропозицією погадати, чи придбати (продати) якусь річ.

Для загальної безпеки від цих шахраїв правоохоронці пропонують кілька правил спілкування з потенційними шахраями:

- якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією погадати чи зняти порчу, намагайтеся якомога швидше відірватися від нав'язливих добродіїв та піти геть. Чим менше ви будете з ними спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими;

- якщо відчепитися не вдається - покличте когось на допомогу. Поява сторонньої людини відволіче увагу шахрайок від вас і це допоможе вам від них звільнитися;

- ні в якому разі не давайте їм своїх речей, грошей, коштовностей, тому що за першою річчю піде друга і т.д.;

- ні в якому разі не дозволяйте підозрілим особам заходити до свого помешкання, а якщо вже вони зайшли самовільно - зверніться по допомогу до сусідів, аби спровадити непроханих гостей з квартири.

Дотримуючись цих правил, Ви зможете убезпечити себе і своє житло від шахраїв та крадіжок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь