Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

Сьогодні, міжнародне свято –День Вишиванки.

Дата: 20.05.2021 10:39
Кількість переглядів: 391

 

Це свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку —одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки мають піднесений настрій та усміхнені обличчя, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів. Тож 20 травня жителям Красилівської громади було представлено одяг з різних регіонів України та нашої області, в якому

відображена національна свідомість нації, її естетичний ідеал, прагнення та цінності: «Спадок Нації».

Український дитячий костюм предствили наймолодші учасники заходу. В Україні є традиція, при народженні малюкам дарувати вишиту сорочку, є повір'я, що вона оберігає від злих духів. У давнину, до трирічного віку першу вишиту сорочку шила саме мама. У цю сорочку вона вкладала всю свою материнську любов і енергію, аби та захищала дитину.

Національні костюми Поділля, Полісся, Закарпаття та Центральної України демонструють учасники хореографічної студії «Візерунок», які представляли нашу країну на фестивалі «Дні Міжнародної культури» м. Батумі, Грузія; учасники Міжнародного дитячого фестивалю у місті Фетхіє, Туреччина. Переможці Міжнародного фестивалю «Сонце, радість, краса» м. Несебр, Болгарія. Володарі Гран-прі ІІІ Всеукраїнського фестивалю мистецтв «Зірковий крок», Міжнародного фестивалю- конкурсу мистецтв «Весняні зорі» та Міжнародного фестивалю «Кришталева троянда» м. Кітен, Болгарія.

Вишиті сорочки Центральної України продемонстрували учениці закладів освіти громади, переможці ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН.

Сорочки, в яких одягнені дівчата вишиті на домотканому полотні, техніка вишиття «хрестик»; узор: квіткові композиції: - по плечу прямі гірлянди та букетики квітів, манишка хвилясті гірлянди. На іншій узор: воротнік стієчка вишитий мережкою, манжети прямі з зібраними складочками, манишка з косою застібкою вишита прямими гірляндами з квітів. Сорочки вишивали Шевчук Олена Григорівна 1923 року народження та Герман Марія Василівна 1931 року народження.

Вишиту сорочку бісером продемонстрував капітан команди ФК «Случ», команди, яка об'єднала кращих футболістів Красилівщини, які здобули кубок чемпіонату в м.Хмельницький.

Отож, вишиванка синьо-блакитного кольору. У візерунку застосовуються деталі слов'янської вишивки, наприклад, обережний символ Алатир, який оберігає людину від усіляких хвороб, а також дарує благополуччя. Синьо-блакитний колір вишивки символізує очищення і душевний спокій. Чоловіки в Україні завжди вважали вишиванку символом незламності, свободи та патріотизму.

Сорочку регіону Поділля представила секретар міської ради.

Техніка вишиття даної сорочки «гладь». Узор: рукав і манишка вишиті букетами – великі ружі, пуп’янки, листочки. Манжети прямі, комір заокруглений відкладний вишитий ружами обрамленими бордюром. Різнокольорові нитки муліне. Ця сорочка вишита приблизно в шестидесятих роках, вишивала Березюк Ганна Яківна , 1938 року народження.

Вишиту сучасну сорочку продемонстрував головний лікар комуналього некомерційного підприємства «Красилівська багатопрофільна лікарня».

Лляна чоловіча сорочка, має вишитий воріт стійку без гудзиків з кутасікамі. Довгі рукави завершує манжет з вишивкою. На грудях розташований повний орнамент, який служив у старовину оберегом.

Наступну сорочку презентувала депутат міської ради Тимченко Ольга - волонтерка, жінка сильна духом та волі.

Одягнена на ній сорочка є виткана з коноплі. Найтонше прядиво використовувалося в XIX ст. для рукавів святкових жіночих сорочок. Льняне і конопляне полотно залежно від призначення (для чоловічих і жіночих сорочок) виготовлялося із різних ґатунків прядива, що відбивалося і в його назвах. Особливо цінувалося і тонке льняне полотно, яке використовувалося заможним населенням переважно для жіночих сорочок. Дану сорочку носили жінки в Антонінах в 30 - роках, на сорочці зображений рослинний орнамент, який поширений у нашій місцевості.

Свою сорочку продемонстрував на заході Почесний громадянина нашого міста у 2019 році, абсолютний чемпіон України, віце-чемпіон Європи та срібний призер чемпіонату Світу зі спортивної ходьби Оніщук Микола Нікіфорович.

Гордість Красилівської громади, одягнений у вишиванку, яка символізує життєдайну силу, необхідну для життя, досягнень та процвітання.

Представили свої вишиванки ветерани педагогічної праці, одні із кращих педагогів Красилівщини, почесний громадянин міста Красилів 2020 року Микола Тарасович Солтис та його дружина Галина Іванівна.

Сімейна пара, яка дотримується сімейних цінностей, є прикладом для

майбутнього покоління, взірцем сімейної пари, які цінують традиції українського народу, крокують в ногу з сучасністю та є активними учасниками всіх заходів, які проходять в нашому рідному місті

Ми щиро дякуємо усім, хто сьогодні долучився до флешмобу

громади, нехай у ваших оселях розквітне калина, оживуть птахи й

квіти на полотнах! Ми з вами усі - українці, яких об'єднує у велику родину любов до рідної землі, та традицій нашого краю.

Фото без опису

Більше фото за посиланням: https://www.facebook.com/krasylivrada/posts/4241320792594970


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь