Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

Державна реєстрація права власності на обʼєкт будівництва

Дата: 28.07.2023 14:32
Кількість переглядів: 543

 

Державна реєстрація права власності на обʼєкт будівництва (обʼєкт незавершеного будівництва) вперше проводиться відповідно до статті 331 Цивільного кодексу України щодо особи, яка здійснює будівництво такого обʼєкта (замовник будівництва), якщо інше не встановлено законом.

 

 Виходячи з приписів зазначеної статті до завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

У разі необхідності така особа, може укласти договір щодо об’єкта незавершеного будівництва після проведення державної реєстрації права власності на нього відповідно до закону.

    Отже, після проведення державної реєстрації права власності на обʼєкт незавершеного будівництва, такий обʼєкт набуває цивільну оборотоздатність, що полягає, зокрема, у вільному розпорядженні ним. 

 16 травня 2023 року пункт 68 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1127, було викладено в новій редакції. 

 Відповідно до даного пункту  державна реєстрація права власності на обʼєкт будівництва проводиться за наявності: 

 

 - відомостей про технічні характеристики такого обʼєкта будівництва; примітка : характеристиками об’єкта незавершеного будівництва є площа забудови, висота об’єкта, фактична поверховість, загальна площа об’єкта (у разі виконання вимірювання всіх поверхів), відсоток готовності.

- відомостей про діюче право на виконання будівельних робіт, отриманих державним реєстратором з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

 

    Також інформуємо, що згідно з Законом України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» об’єктом права власності може бути  лише неподільний об’єкт незавершеного будівництва.

     Не допускається державна реєстрація права власності на подільні об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості.

 

ПРИМІТКА: неподільний об’єкт незавершеного будівництва - об’єкт нерухомого майна, який буде споруджено в майбутньому (будівля, споруда), щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт та який не прийнято в експлуатацію, за умови що у складі такого об’єкта відсутні майбутні об’єкти нерухомості.

 

     Враховуючи статтю 3 зазначеного Закону, державна реєстрація права власності на неподільний обʼєкт незавершеного будівництва здійснюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", якщо одночасно дотримано такі вимоги:

   - наявність у замовника будівництва права власності/права користування земельною ділянкою, на якій споруджується відповідний об’єкт;

 набуто право на виконання будівельних робіт;

 - проведено технічну інвентаризацію об’єкта незавершеного будівництва.

 

      Звертаємо увагу, що згідно з чинним законодавством наявність у замовника будівництва права власності/права користування земельною ділянкою є обовʼязковою передумовою для отримання дозвільних документів на початок будівництва обʼєкта, а отже і подальшої реєстрації права власності на обʼєкт будівництва (обʼєкт незавершеного будівництва) вперше. 

 

У разі виникнення складнощів, ви можете звертатися до сектору “Красилівське бюро правової допомоги” за правовою допомогою за адресою вул.Театральна 1, м.Красилів, або за номерами телефонів 4-26-60; 0 800 213 103.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь