Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

«Пакунок малюка»: як отримати найнеобхідніше для новонародженого

Дата: 20.12.2023 12:38
Кількість переглядів: 26

Кожна сім’я в якій народилася дитина, має право на отримання від держави одноразової допомоги у вигляді «пакунка малюка» (бебі бокса). Це – набір із понад 90 якісних засобів та виробів – усе, що точно знадобиться в перші місяці для догляду за немовлям: підгузки, пелюшки, ковдри, матрац, рушник, засоби гігієни, іграшки тощо.

Усі засоби та вироби перевірені й сертифіковані. Ціна закупівлі «пакунка малюка» для держави —  6778 грн, але, якщо батькам купувати в роздріб, увесь набір обійдеться значно дорожче.    

Цьогоріч цією послугою вже скористалися майже 31,9 тис. сімей. Серед регіонів лідерами за отриманням «пакунка малюка» є Дніпропетровська, Одеська, Вінницька, Житомирська та Київська області. Причому 99% батьків отримують такі бебі-бокси прямо в пологових будинках.

Наразі  пакунків закуплено в достатній кількості і їх має вистачати на всіх батьків, які хочуть отримати бебі-бокс.

Отримати «пакунок малюка» можуть не тільки біологічні батьки новонародженої дитини, а й усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі. Це можна зробити прямо в пологовому будинку після народження дитини. Якщо в цей момент там немає бебі-бокса, протягом 30 календарних днів із дня народження дитини можна подати заяву до органів соціального захисту населення чи Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання.

Якщо дитина була народжена не в пологовому будинку, потрібно подати заяву про надання «пакунка малюка», свідоцтво про народження дитини, а також документ, що підтверджує факт народження дитини. Цей документ має видати заклад охорони здоров’я, який проводив огляд матері та дитини, aбo медична консультативна комісія, якщо медичний заклад не здійснював огляд матері та дитини.

Якщо дитина була народжена не в Україні, потрібно подати заяву, копію свідоцтва про народження дитини (а в разі його відсутності – копію документа про народження дитини, що видав компетентний орган країни перебування, з перекладом на українську мову). Правильність перекладу або справжність підпису перекладача мають бути засвідчені нотаріально.

Протягом 21 календарного дня батьки повинні отримати відповідь та отримати «пакунок малюка» або ж вмотивовану відмову – вона пов’язана, як правило, з поданням не всього пакета документів.

До речі, отримання цього виду допомоги не обмежує право сім'ї на інші види соціальної підтримки, які передбачені вітчизняним законодавством. 

З відповідями на найпоширеніші питання можна ознайомитись за посиланням https://www.msp.gov.ua/news/23353.html 

 

 «Пакунок малюка»: запитання-відповіді

Запитання: Що таке «пакунок малюка»?

Відповідь: безповоротна адресна соціальна допомога сім’ям, у яких народилася дитина. Це комплект необхідних речей для догляду за немовлям у перші місяці його життя.

 

Запитання: Що входить до «пакунка малюка»?

Відповідь: Це набір якісних найнеобхідніших речей для новонародженої дитини, усього понад 90 речей, серед них – підгузки, пелюшки, ковдри, матрац, рушник, засоби гігієни, іграшки тощо. 

Усі засоби та вироби перевірені й сертифіковані. Ціна закупівлі «пакунка малюка» —  6778 грн, але, якщо купувати в роздріб, увесь набір обійдеться значно дорожче.  

 

Запитання: Хто може отримати «пакунок малюка»?

Відповідь: Громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах тимчасово перебувають або проживають на території нашої країни; особи, яких визнано в Україні біженцями або тими, хто потребує додаткового захисту, які народили дитину.

Отримувачем «пакунка малюка» може бути мати/батько, усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі новонародженої дитини.

 

Запитання: Де отримати «пакунок малюка»?

Відповідь: «Пакунок малюка» мають видати в пологовому будинку після народження дитини. Якщо в цей момент там відсутній бебі-бокс, протягом 30 календарних днів із дня народження дитини можна подати заяву через електронний кабінет Мінсоцполітики (https://e-services.msp.gov.ua/) або до органів соціального захисту населення чи Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання.

Запитання: Які документи для цього необхідні?

Якщо дитина була народжена в пологовому (але на момент виписки там не було «пакунка малюка»):

1.      Заява про надання «пакунка малюка».

2.      Свідоцтво про народження дитини.

Якщо дитина була народжена за межами закладу охорони здоров’я:

1.      Заява про надання «пакунка малюка».

2.      Свідоцтво про народження дитини.

3.  Документ, що підтверджує факт народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я. Цей документ має видати заклад охорони здоров’я, який проводив огляд матері та дитини, aбo медична консультативна комісія, якщо заклад охорони здоров’я не проводив огляд матері та дитини. 

Якщо дитина була народжена за межами України:

1.    Заява про надання «пакунка малюка».

2.  Копія свідоцтва про народження дитини, виданого органами державної реєстрації актів цивільного стану України, а в разі його відсутності – копія виданого компетентним органом країни перебування та легалізованого в установленому порядку документа про народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, з перекладом на українську мову.

Правильність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

 

Запитання: Що робити у випадку, якщо чогось не вистачає в «пакунку малюка»?

Відповідь: При отриманні «пакунка малюка» вам видають для заповнення акт, у якому вказано перелік усіх предметів і виробів, які містяться в боксі. Можна звірити наявність усіх речей з цим актом і впевнитися, що усе в наявності. Якщо ж ви помітили відсутність або несправність якого-небудь предмета, будь ласка, повідомте про це лікаря чи соціального працівника. Вам потрібне буде передати їм відповідний акт, складений у довільній формі. Цей документ протягом трьох днів буде надісланий Національній соціальній сервісній службі України. Вона має відреагувати та все виправити.

Запитання: Чи тягне за собою отримання «пакунка малюка» зміни розміру допомоги при народженні дитини?

Відповідь: Ні. Вартість отриманої допомоги у вигляді «пакунка малюка» НЕ враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

 

Запитання: Чому у пакунку саме такий набір речей?

Відповідь: Із 2018 року ЮНІСЕФ систематично збирав відгуки батьків на програму. Міністерство соціальної політики врахувало дані опитувань та поступово змінювало наповнення пакунку малюка, враховуючи побажання батьків З моменту запуску програми кількість предметів у пакунку зросла у 2,5 рази.

 

Запитання: Чи можна відмовитися від «пакунку малюка»?

Відповідь: Так, замість бебі-бокса можна обрати грошову компенсацію, яка на сьогодні становить 6816 грн (відповідно до законодавства, не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років). Звернутися по таку допомогу потрібно не пізніше, ніж через 12 місяців з дня народження дитини.

Фото без опису   Фото без опису Фото без опису
Фото без опису   Фото без опису Фото без опису
       

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь