Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

Привітали ювіляра–Почесного громадянинаміста Красилів!

Дата: 22.02.2024 13:42
Кількість переглядів: 140

Сьогодні своє 90-річчя святкує вчитель, громадський та культурний діяч, письменник, Почесний громадянин міста Красилів – Микола Тарасович СОЛТИС. 

Міський голова Ніла Островська привітала ювіляра зі святом:

«Ваша мудрість та сила віри в Україну завжди додавала і додає наснаги працювати та боротись за справедливість і розвиток в нашій громаді! Ціную кожну Вашу пораду та захоплююсь красою Вашої душі! Пишаюсь, що маю такого друга по духу! Будьте здоровим та щасливим у вільній Україні!»

Народився наш ювіляр в с. Погорільці, на Рівненщині. Навчався в Львівському державному університеті ім. Івана Франка на факультеті української філології.

Після закінчення навчання в університеті, зі своєю дружиною, Галиною Іванівною, разом з якою Микола Тарасович зі студентських років, за направленням потрапили на Красилівщину. Спочатку працювали у Терешківській та  Западинській школах, а потім їх перевели в райцентр, де стали вчителями Красилівської середньої школи № 1.

«Микола Тарасович не просто викладав мову та літературу, а в кожному класі, до кожного учня намагався донести красу української мови, прищепити любов до творів Івана Котляревського і Лесі Українки, Тараса Шевченка й Ольги Кобилянської, Максима Рильського та Павла Тичини… Його слухали затамувавши подих. А ще любив спілкуватися з учнями, розповідав про те, чого не передбачала шкільна програма», - згадує Галина Косюк у своїй статті «УЧИТЕЛЮ, ПЕРЕД ІМ’ЯМ ТВОЇМ...», що розміщена в газеті «Красилівський вісник» №8 від 22 лютого 2024 року.

Навчаючись в університеті, був активним учасником художньої самодіяльності. 

В 1975 році Миколу Тарасовича призначили директором середньої школи № 2.

Працював у місцевому осередку Товариства української мови ім. Тараса Шевченка, був заступником голови районної організації Народного Руху України, членом виборчого штабу партії «Наша Україна».

Наш ювіляр організував перший вчительський хор в колишньому Красилівському районі, був солістом самодіяльного народного ансамблю пісні і танцю «Случ» та керівником учнівського хору Красилівської середньої школи № 2.

В своїй статті «Слово про вчителя» (випуск №8 місцевої газети) згадує Ніна Бернадська, доктор філологічних наук, професор кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості Київського національного університету імені Тараса Шевченка: «З уроків Миколи Тарасовича запам’яталось багато такого, що осіло в душі назавжди, бо було незвичайним, небуденним, справляло незабутнє враження. Учили І. Котляревського – лунали пісні з “Наталки Полтавки” у виконанні Миколи Тарасовича під гітару. Кожний учнівський твір – від невдалого до блискучого – аналізувався учителем як під мікроскопом, часто з жартом або іронією такою дошкульно-дотепною, що запам’ятовувалася надовго. Про Тараса Шевченка Микола Тарасович розповідав особливо схвильовано, навіть говорив, що домашні за його настроєм можуть дізнатися, коли він починає цю тему».

Після виходу на заслужений відпочинок Микола Тарасович створив церковний хор і протягом 14 років був регентом Свято-Троїцького храму ПЦУ. 

В 2008 році вийшла збірка старовинних пісень «Погорільські самоцвіти», а згодом художні твори: романи «Ой горе тій чайці» (2012), «Чому я не сокіл» (2016), «У кожного своя правда» (2019), «Не вмирає душа наша» (2023). Останній роман в листопаді 2023 року став переможцем Всеукраїнської літературної премії імені Василя Скуратівського. 

Микола Тарасович має багато нагород: медаль «Ветеран праці», відзнака Міністерства освіти України «Відмінник освіти України», дипломи лауреата фестивалів самодіяльного мистецтва. 

У 2013 році патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, за особливі заслуги перед Православною Церквою України нагородив церковного регента Свято-Троїцького храму Солтиса М.Т. орденом Святителя Миколая.

А в 2020 році нашому ювіляру присвоєно звання «Почесний громадянин міста Красилів».

З дружиною, Галиною Іванівною, разом вже близько 70 років. Народили та виростили дві донечки – Оксану та Мирославу, мають потіху в онуках.

Від усієї громади вітаємо Миколу Тарасовича! Бажаємо Вам Божої ласки, міцного здоров’я та світлої пам’яті. Щоб Ви своїми роками та досвідом радували всіх, а життя хай наповнюється радістю від усвідомлення того, скільки важливих справ було зроблено за всі ці роки. 

Многая літ Вам!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь