Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

Обережно хвороба Лайма!

Дата: 12.07.2019 14:36
Кількість переглядів: 712

В Україні з настанням тепла зафіксовано чимало людей, які підчепили хворобу Лайма, також відому під назвою бореліоз, переносниками якої є кліщі.

    • небезпечна хвороба Лайма (бореліоз)?

        Інфекційна хвороба передається людині під час присмоктування чорноногих кліщів до шкіри. Активність нападів припадає на квітень-травень та серпень-вересень.

Кліщів менше на природі в сонячну спекотну погоду та більше – в прохолодну та похмуру. Окрім цього, мізерні комахи можуть потрапити у вашу оселю навіть разом з букетом квітів чи домашніми улюбленцями.

Хворобу Лайма спричинюють борелії, яких переносять виключно кліщі. Зараження відбувається, коли комаха впорскує слину в ранку. Щороку в Україні фіксують до 1500 випадків зараження на бореліоз.

        За 6 місяці 2019 року в Хмельницькій області зареєстровано 43 випадки хвороби Лайма ( по 15 випадків в мм.Хмельницький та Кам'янець-Подільський, 4 – Ізяславський район, 3 - Кам»янець-Подільський район, по 1 випадку в Білогірському, Городоцькому,  Дунаєвецькому, Хмельницькому, Шепетівському та  Красилівському районах ). За аналогічний період 2018р. було 35 випадків (14 – м.Хмельницький, 13 - м.Кам'янець-Подільський, 3 – в Дунаєвецькому районі, 2 – в Городоцькому та по одному випадку в Віньковецькому, Летичівському та Ізяславському районах).

      За 2018 рік було зареєстровано  – 181 випадок хвороби Лайма (не було зареєстровано випадків хвороби Лайма в Волочиському, Красилівському, Славутському, Старосинявському, Теофіпольському та Шепетівському районах), а найбільше було випадків в м.Кам'янець-Подільському – 62, м.Хмельницький – 59, Дунаєвецькому районі – 17.

       Вперше в Красилівському районі зареєстровано хворобу Лайма, захворів хлопчик 11 років, житель с.Яворівці. Діагноз було встановлено на основі аналізу сироватки  крові на наявність імуноглобулінів М та G до  Borrelia, які  свідчать про інфікованість людини та давність інфікування. При консультації лікарем-інфекціоністом встановлено діагноз хвороба Лайма і призначено лікування. На даний момент хлопчик пролікований, здоровий.

       Початкові симптоми хвороби Лайма проявляються через 1–30 днів (в середньому через 7 днів) після укусу кліща та характеризується типовим ураженням шкіри у вигляді ізольованої мігруючої еритеми у місці укусу. У близько 1/3 випадків еритема не розвивається, що значно ускладнює своєчасну діагностику та лікування.

На місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. Згодом зона гіперемії розширюється (мігрує), а центр — блідне. У деяких випадках мігруюча еритема може являти суцільне однорідне червоне тіло. Як правило, мігруюча еритема — безболісний та несверблячий елемент. Місцева гіпертермія шкіри виникає рідко. Загальний стан хворого порушується рідко.

       Без лікування мігруюча еритема зберігається близько 2–3 тиж. У 1/осіб захворювання самостійно завершується на цьому етапі, а у 2/3 переходить на наступний — у ранню дисеміновану стадію.

       Несвоєчасне звернення до медиків може обернутись "букетом" серйозних хронічних захворювань – від болю у суглобах і проблем з нервовою та серцево-судинною системами до неврологічних розладів. Бореліоз може призвести навіть до інвалідності.

Хвороба Лайма лікується антибіотиками, курс триває від 2 тижнів до 1 місяця, і це за умови, що у вас рання стадія.

      Завдяки санітарно-освітній роботі, як по телебаченню так і в місцевих газетах неодноразово друкувалися статті про хворобу Лайма люди все частіше звертаються за медичною допомогою з приводу укусів кліщів, а також хочуть проводити дослідження видаленого кліща, яке проводиться у лабораторії особливо небезпечних інфекцій державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Хмельницький, вул. Храновського, 12.  Контактний телефон лабораторії: 67 - 29  -   70.

 

 

 Для доставки матеріалу (кліща) до лабораторії його необхідно помістити в скляну або пластикову пробірку з вологим середовищем (вата). Доставка може здійснюватись власними силами або звернутись по телефону до Красилівського відділення   ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України" за адресою: м. Красилів, вул. Грушевського,100, телефон 4-28-64.

        За 6 місяців 2019р. в Красилівському районі з приводу укусів кліщів звернулось 29 осіб, 7 з них проводили дослідження кліща, в одному випадку кліщ був інфікований і жінці було призначено профілактичне лікування.

      Працівниками Красилівського районного лабораторного відділення Державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я

України» з метою проведення заходів, щодо соціально-гігієнічного моніторингу на поширеність кліщів на території району в травні місяці проводились моніторингові обстеження території дошкільних закладів №1 «Веселка» та №4 «Сонечко» м.Красилів, двічі було обстежено територію цих садочків, кліщів не було виявлено, а також обстежувались території населених пунктів сіл Чернелівка, Воскодавинці, Яворівці, де було зібрано 154 кліща, які були направлені в лабораторію ОНІ. При бактеріологічному дослідженні кліщів, збудників ОНІ не виділено. При серологічному дослідженні суспензії кліщів РНГА з еритроцитарним туляремійним імуноглобуліновим діагностикумом – негативна, методом ПЛР виявлено фрагменти НК Borrelia burgdorferi в селах Чепелівка та Воскодавинці, це  свідчить про те, що дані населені пункти є неблагополучні щодо хвороби Лайма.

 

БЕРЕЖІТЬ ВЛАСНЕ ЗДОРОВЯ ТА ЗДОРОВЯ СВОЇХ БЛИЗЬКИХ

 

 

Лікар-епідеміолог  Красилівського районного

лабораторного відділення ДУ “Хмельницький

обласний лабораторний центр Міністерства

охорони здоров’я України”                                                     Качан С.П.   

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь