Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

#медицина громади #COVID-19 #вакцинація

Дата: 31.03.2021 16:36
Кількість переглядів: 1882

Возможно, это изображение (1 особа, сидит, у приміщенні та офіс)
#медицина громади #COVID-19 #вакцинація

Ніла Островська: ,,Вакцинація – це єдиний шлях подолати пандемію. Першими, хто отримав щеплення на території нашої громади стали наші медичні працівники. Прищеплюватись обов’язково треба і ставлення до вакцинації має бути відповідальним.’’

Сьогодні в соціальних мережах поширюється багато неправдивої інформації про вакцинацію. Читайте правдиву й вичерпну інформацію про вакцинацію від COVID-19 в інтерв’ю з головним лікарем КНП «Красилівський Центр ПМСД», лікарем мобільної бригади, яка провидить вакцинацію у населених пунктах Красилівщини Олегом Ватажуком.

?? Як виглядає епідеміологічна ситуація із COVID-19 у нас сьогодні? Чого очікувати?

? Сьогодні ситуація із поширенням хвороби COVID-19 на території Красилівщини значно погіршилася. Щодня лікарі Центру ПМСД діагностують десятки підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Ми спостерігаємо надзвичайно швидке поширення хвороби та важчий її перебіг. Порівняно із жовтнем 2020 року, зараз набагато більше хворих потребують госпіталізації. Єдиний шлях виходу із ситуації, що складається – це вакцинація.

КНП «Красилівський Центр ПМСД» уклав договір із Національною службою здоров’я України на пакет послуг «Вакцинація проти COVID-19».

?? Відомо, що Україна розпочала вакцинацію від COVID-19 ще у минулому місяці. Як проводитиметься процес імунізації населення України та Красилівщини зокрема? Що таке мобільна бригада?

?Так, дійсно, розпочалась кампанія імунізації (вакцинації) населення від COVID-19. Імунізація – це безпечний спосіб подолати коронавірусну хворобу. Для захисту населення від COVID-19 завдяки вакцинації, фахівці Міністерства охорони охорони здоров'я України розробили два способи організації процесу імунізації населення від коронавірусної хвороби:

? за допомогою мобільних бригад. Мобільні бригади виїжджатимуть до місць роботи медиків, освітян, працівників соціальної сфери, військовослужбовців та ін. На базі КНП «Красилівський Центр ПМСД» діє одна мобільна бригада. До складу мобільної бригади входить один лікар, дві медичні сестри, реєстратор та водій. Мобільна бригада Центру ПМСД розпочала свою роботу 18.03.2021 року. Було провакциновано 10 медичних працівників. Станом на 31.03.2021 року провакциновано близько

? за допомогою стаціонарних бригад. Медичні працівники в пунктах щеплень на базі закладів охорони здоров’я проводять вакцинацію для всіх груп населення, які направляються до них відповідно до етапності проведення вакцинальної кампанії за можливості попереднього запису. У Центрі ПМСД створено два стаціонарних пункти щеплень, у м.Красилів (поліклініка), та у смт Антоніни (амбулаторія загальної практики-сімейної медицини).

Члени бригад із вакцинації пройшли дводенне навчання на базі КНП «Хмельницький обласний Центр громадського здоров’я». Під час навчання медичні працівники отримали актуальну інформацію, яка необхідна проведення вакцинації, отримали рекомендації щодо консультування до і після вакцинації, як вводити вакцину – правильна техніка та місце (для кожного виробника окремо), як розраховувати потреби у вакцині та ін’єкційних матеріалах, як безпечно утилізувати використані ін’єкційні матеріали, надання екстреної медичної допомоги у разі необхідності.

?? Які етапи вакцинації?

1-й етап – медичні працівники, які працюють із пацієнтами з COVID-19. А також мешканці інтернатів, будинків догляду за літніми людьми та персонал цих закладів, військовослужбовці в ООС.

2-й етап – медичні працівники, літні люди від 80 років, працівники соціальної сфери.

3-й етап – літні люди віком від 65 до 79 років, вчителі та інші працівники сфери освіти. А також працівники структур державної безпеки.

4-й етап – літні люди віком від 60 до 64 років, люди з хронічними захворюваннями. А також громадяни, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, і ті, хто працює або відбуває покарання в місцях обмеження волі.

5-й етап – решта дорослого населення України. Якщо вакцина буде наявна в доступній кількості – цей етап може відбуватися одночасно з попередніми етапами.

?? Як отримати вакцину? Чи можливо вакцинуватися раніше свого етапу? Що повинні знати жителі Красилівщини?

?Стати у чергу на вакцинацію можна двома способами:

1. Звернутися до свого сімейного лікаря. Сімейний лікар проконсультує та запише Вас у чергу на вакцинацію. Коли буде Ваш етап вакцинації, або вільна доза вакцини – лікар зателефонує та запросить Вас вакцинуватися.

2. Записатись до листа очікування вакцинації онлайн, через портал «Дія» (diia.gov.ua). Додаток «Дія» можна завантажити на мобільний телефон. Система надішле сповіщення, коли вакцина буде доступною для вашого етапу. Ви зможете обрати зручну дату, час та пункт щеплення.

5. Які вакцини є в Україні? Яку вакцину отримав Центр ПМСД, для проведення імунізації жителів Красилівщини?

Міністерством охорони здоров’я України зареєстровано чотири вакцини:

? Pfizer/BioNTech (виробник американська трансатлантична компанія) – цією вакциною вакцинуватимуть людей віком від 80 років та осіб, які перебувають у будинках догляду за літніми людьми.

? Oxford/AstraZeneca (Covishield), CoronaVac/Sinovac та Novavax – цими вакцинами проводиться вакцинація дорослого населення від 18 років до 79 років.

Діти до 18 років не вакцинуються від COVID-19, відповідно до наказу МОЗ України.

КНП «Красилівський Центр ПМСД» здійснює імунізацію дорослого населення вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield). Вакцинація відбувається у два етапи. Пацієнт отримує дві дози з інтервалом у 12 тижнів. Якщо пацієнт захворів на COVID-19 після отримання першої дози вакцини, другу дозу рекомендується відтермінувати на 6 місяців.

?? Вакцинація обов’язкова чи добровільна? Скільки коштує? Яка Ваша думка, вакцинуватися чи ні?

?Сьогодні вакцинація є добровільною та безкоштовною. Ви лише приймаєте рішення про щеплення. Але, наголошую, пам’ятайте про небезпеку коронавірусної інфекції. Так, вакцинація не зупиняє поширення вірусу, але допомагає уникнути важкого перебігу захворювання та госпіталізації. Імунізація – це єдиний метод зупинити важкий перебіг хвороби.

?? Чи виникають побічні реакції на вакцинацію? Чого слід остерігатися?

?Вакцинація від COVID-19 допоможе Вам розвинути імунітет до вірусу. Організм людини, звісно може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що Ваше тіло вибудовує захист. Можливі такі реакції як: почервоніння, біль, набряк у місці ін’єкції, лихоманка чи озноб, головний біль, біль у м’язах чи суглобах, збільшення лімфатичних вузлів, нудота, втомлюваність, безсоння. Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. Якщо людина відчуває дискомфорт, варто звернутися до сімейного лікаря чи терапевта за рекомендаціями.

Після щеплення необхідно і далі дотримуватися протиепідемічних заходів. Не забувайте мити руки, використовувати антисептик, дотримуватися дистанції, уникати скупчень людей, особливо у закритих приміщеннях, носіть маску, не торкайтесь очей, носа і рота на вулиці, кашляйте та чхайте на згин ліктя. Бережімо себе та один одного і будьмо здорові.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь