Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЯ-ЗЕМЛЯКА! 

Дата: 16.02.2024 11:45
Кількість переглядів: 140

Сьогодні, 16 лютого, минає перша річниця з дня загибелі в російсько-українській війні Героя Андрія ЛИСАКОВСЬКОГО, який заради незалежності нашої Батьківщини, заради свободи її народу віддав найцінніше – власне життя. 

Народився Андрій Русланович ЛИСАКОВСЬКИЙ 15 грудня 1996 р. у с. Слобідка-Красилівська. Навчався тут у школі. 

Хлопчик  рано  став напівсиротою: коли Андрієві  було 11 років, помер татко. Тож для дитини  значно побільшало справ по господарству. Допомагав мамі доглядати за коровами, поросятами, птицею. Завзято й сумлінно брався робити щось самотужки: як то щось полагодити, відремонтувати у хаті чи на подвір’ї.

Андрій ріс дуже енергійним хлопчиком. Шкільний стадіон юнак відвідував щодня, дуже любив спорт. Подобався футбол. Разом з командою зі школи їздив на змагання у Красилів. Також Андрію подобалась техніка: мав мопед, яким їздив на риболовлю та в ліс по гриби, згодом – автомобіль.

Будучи школярем, розводив у домашньому господарстві нутрії і кролики. А ще Андрій любив собак.

Андрій стояв на обліку в кардіолога, мав  проблеми з серцем… Кожні пів року, з 16 до 20 років, проходив обстеження та лікування в Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. Амосова (м. Київ). 

Закінчивши 9 класів сільської школи, юнак навчався у Красилівському професійному ліцеї на слюсаря-механіка. А згодом  перевівся на штукатура-маляра. 

 27 травня 2016 р. Андрій ЛИСАКОВСЬКИЙ одержав Диплом кваліфікованого робітника та здобув професію штукатура, маляра. У профліцеї юнак здобув ще й іншу  професію – електрозварник на автоматичних  та напівавтоматичних машинах. 

Андрій був дуже працьовитим, самостійним, ставив перед собою цілі й впевнено прямував до їх виконання. Вивчився у ДОСААФі на ряд водійських категорій. 

У 18 років разом із друзями поїхав у Польщу працювати на різних роботах. Згодом працював інші країни ЄС.

Із 22.05.2018 р. по 17.10.2019 р. солдат ЛИСАКОВСЬКИЙ Андрій Русланович перебував на військовій строковій службі у військовій частині в м. Чернігові. 

24 лютого 2022 р. почалася широкомасштабна агресія військ рф на нашу рідну Україну. Андрій тоді перебував за кордоном. Перетелефонував рідним і повідомив про своє тверде рішення повернутися в Україну і піти добровольцем на фронт. 

27 лютого 2022 р. чоловік повернувся додому, і вже наступного дня, у понеділок 28 лютого, дотримуючись усіх козацьких принципів волелюбності та ненависті до ворога, добровольцем пішов у військо захищати рідну українську землю! 
Спочатку їх повезли в Івано-Франківськ, де було навчання біля кількох тижнів. 

Солдат ЛИСАКОВСЬКИЙ Андрій воював у складі 3-го гірсько-штурмового відділення 2-го гірсько-штурмового взводу 2-ї  гірсько-штурмової роти 8-го окремого гірсько-штурмовий батальйону (військової частини А3029) підрозділу у складі 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади Збройних сил України. Були важкі бої по звільненню населених пунктів: Рудницьке, Лук'янівка, Лукаші. 

А 28 березня 2022 р. настало довгожданне визволення і для жителів Ірпеня. Увечері, 2 квітня, останні російські підрозділи було вибито з Бучі, Гостомеля і Бородянки. Там, при звільненні Київщини, солдата-мінометника ЛИСАКОВСЬКОГО Андрія у бою було контужено і ворожий осколок відтяв йому пучок пальця, але про госпіталь він навіть і не думав. 

Після визволення Півночі України 10 окрему гірсько-штурмову бригаду було переведено на Донеччину, де, відзначилась в обороні Соледара і прилеглих районів. 
Там, на «спекотному» боями Донбасі, солдату Андрію ЛИСАКОВСЬКОМУ доводилося тривалий період шоферувати на легкових та вантажних військових автомобілях. Він рятував та вивозив з поля бою поранених «300-х» побратимів. Від його фахових водійських і людських здібностей, від максимального напруження сил залежали людські життя. І дарма, що серце хворе, що лікарі колись говорили не піднімати важкого, зараз важко зранених побратимів потрібно негайно евакуювати і якнайшвидше везти їх до фронтового госпіталю. 
СОТНІ І СОТНІ ВРЯТОВАНИХ НИМ ЛЮДСЬКИХ ЖИТТІВ! 

Наш земляк солдат ЛИСАКОВСЬКИЙ Андрій брав участь і в боях на Харківщині. Мав позивний: «Дефолт».

1 лютого 2023 року Андрій був на фронті в «гарячому» боями Бахмуті Донецької області. 

Хлопець ніколи не жалівся ні командирам, ні рідним на хворе серце, підірване здоров’я та тяготи війни.

14 лютого 2023 р. чоловік востаннє подзвонив рідним, привітавши всіх з Днем святого Валентина і по відеозв’язку попросив показати донечку Кірочку. 

Солдату ЛИСАКОВСЬКОМУ Андрію довелося захищати багато українських сіл, селищ та міст, серед них і село Білогорівка Соледарської міської громади Бахмутського району Донецької області, де мужній воїн, наш земляк трагічно  загинув 16 лютого 2023 р. у бою.

Зі слів побратимів Дефолта, Андрій загинув раненько… Він загинув пів сьомого ранку у полі, де ще у попередню ніч зробив собі кілька позицій-лежанок. У прекрасному снайперському спорядженні та екіпіровці він був непомітним для ворога. Його снайперська гвинтівка була обладнана оптичним прицілом для ведення високоточної стрільби по одиночних цілях. А при стрільбі вночі освітлювалася сітка оптичного прицілу.  Постріл, за ним другий, третій… І тоді рашистські  мінометники відкрили шквальний вогонь по тій ділянці поля…Вибухи мін були досить щільними… І воїн-Герой ЛИСАКОВСЬКИЙ Андрій загинув… 

Указом Президента України №483/2023 від 9 серпня 2023 року за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов'язку – солдата ЛИСАКОВСЬКОГО Андрія Руслановича нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

ЛИСАКОВСЬКИЙ Андрій Русланович  прожив лише 26 років 2 місяці 1 день…Так мало прожив… А скільки ВСЬОГО ПРЕКРАСНОГО встиг зробити!

Сьогодні міський голова Ніла Островська та секретар міської ради Ірина МОРОЗОВИЧ разом із рідними Андрія ЛИСАКОВСЬКОГО: мамою Наталією Романівною, сестрою Богданою, дружиною Анастасією, старостою Яворовецького старостинського округу Валентиною ХЕЛЬМЕНКО, педагогами та учнями Слобідко-Красилівської школи вшанували подвиг нашого Захисника, який воював за мир, за Україну, за нас, поклавши квіти на могилу Воїна та схиливши голови в хвилині мовчання.

Андрій ЛИСАКОВСЬКИЙ був щирим ПАТРІОТОМ, таким же як і Запорізькі козаки, якими Андрій захоплювався, та фільми і пісні про яких так він любив …

Життя і Подвиг ЛИСАКОВСЬКОГО Андрія Руслановича назавжди будуть викарбувані у свідомості всіх поколінь українців! 

ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ТА ШАНА ГЕРОЮ!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь